Floorballforening integrerer handicappede med succes

Rummelighed og anerkendelse kendetegner klubbens ånd på alle niveauer

”Alle hjælper hinanden, alle hilser og man møder altid smil,” fortæller 28-årige Mads Nielsen, og får i det samme en ordentlig krammer af makkeren Jonas Lilja Olsen, 21 år.

De er begge SO’er eller Speciel Olympics – mennesker med et psykisk eller fysisk handicap. De seneste syv år har Helsingør Floorball Team gjort en særlig indsats for at integrere børn og voksne med særlige behov. En indsats som DGI i 2012 honorerede med en indstilling til Handicapprisen. 

Hver tirsdag hjælper Mads med at træne SO-børn op til 16 år, mens der for tiden ikke er voksne SO’er nok til et helt hold. Men så træner og spiller de bare med Herre 2, og når dameholdet i øjeblikket ikke kan mønstre en målmand, springer Jonas selvfølgelig på mål og hjælper damerne.

Rummelighed og anerkendelse

Katharina Lilja spiller på dameholdet, er mor til Jonas og så er hun SO-repræsentant i klubbens bestyrelse. Hun er glad for den rummelighed, som hersker i klubben.

”Det betyder meget for Jonas og de andre, at de anerkendes og får lov at udvikle sig. De profiterer af, at kunne se op til nogle, der ikke har et handicap, men de får altså også at vide, hvis de gør noget dumt. Det er fint,” siger Katharina Lilja, der har Jonas boende hjemme.

I hverdagen arbejder Jonas på beskyttet værksted, men meget af fritiden er han at finde på eller uden for banen i Helsingør Hallen. Han er også altid på sidelinjen med stortromme og tilråb, når Herre 1 spiller.

”Tidligere havde vi et meget stærkt hold, der vandt sølv til EM. Vi arbejder på, at få et samarbejde med de kommunale tilbud til handicappede, så vi igen kan stille med et eller flere SO-hold,” siger Katharina Lilja, der opfordrer flere klubber til at integrere handicappede.

Birthe Winterskov er kasserer og hjælper med træningen af de unge SO-spillere.

”Vi har jo haft børn, der knapt turde kigge andre mennesker i øjnene. Det er fantastisk at se, hvordan sporten og fællesskabet får dem til at live op,” fortæller hun.

Hør mere om foreningens aktiviteter på dette område:
Kontakt formand Dan Egerup, nathult@jubii.dk

Mads og Jonas er meget ofte en del af herrernes 2. hold til såvel træning og kampe i 3. division.

Mads og Jonas er meget ofte en del af herrernes 2. hold til såvel træning og kampe i 3. division.

Andreas er en af Danmarks bedste Special Olympics spillere. Her er han i selskab med Laura fra HFT Ladies.

Andreas er en af Danmarks bedste Special Olympics spillere. Her er han i selskab med Laura fra HFT Ladies.